Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Zajęcia w ramach Małego Uniwersytetu Rzeszowskiego20.12.2019 14:05

W dniu 7 grudnia 2019 r. odbyły się zajęcia w ramach Małego Uniwersytetu Rzeszowskiego przeprowadzone przez pracowników Instytutu Biologii i Biotechnologii.

 

Tematem zajęć realizowanych w grupie wiekowej słuchaczy klas od IV do VI była: „Magiczna chemia”. Zajęcia prowadzono w formie ćwiczeń laboratoryjnych, w trakcie których studenci Małego Uniwersytetu Rzeszowskiego mogli samodzielnie wykonać szereg ciekawych i kolorowych doświadczeń. Przygotowane przez prowadzących eksperymenty miały na celu zapoznać i zainteresować uczniów naukami ścisłymi, a przede wszystkim chemią. Pierwszym zadaniem było założenie własnego chemicznego „ogrodu”. Następnie wspólnie stworzyliśmy lampę z lawy na bazie ogólnodostępnych produktów. Studenci MUR w procesie spalania glukonianu wapnia wyhodowali „węże faraona”, poznali również sposób na wykonanie „gumowego jaja”. Dzięki barwnym eksperymentom pt. „kameleon” i „chemiczne światła drogowe” mogli się zapoznać z reakcjami utleniania i redukcji. Kolejnym wyzwaniem wymagającym zręczności i koncentracji było stworzenie tęczowej wieży stężeń przy pomocy kolorowych roztworów cukru o różnym stężeniu. Uczestnicy zajęć dowiedzieli się także dlaczego banknot się nie pali. Zajęcia prowadziły mgr Anna Tomaszewska i mgr inż. Magdalena Kulpa-Greszta oraz studenci kierunku biotechnologia Instytutu Biologii i Biotechnologii.

Z kolei studenci MUR z najstarszej grupy – klasy VII-VIII SP zrealizowali temat zajęć: „Co zdrowego jest w napojach? Badamy zawartość antyoksydantów”, które bardzo ciekawie poprowadziła dr Sabina Bednarska.

 

http://www.mur.ur.edu.pl/mur-w-instytucie-nauk-rolniczych-ochrony-i-ksztaltowania-srodowiska-instytucie-biologii-i-biotechnologii-kolegium-nauk-przyrodniczych-7-grudnia-2019/

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow